Népszerű bejegyzések

Posted by : Vivi♥ 2015. júl. 4.

A blogturnéról:

2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor. 
A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer. 
A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben. 
A turné időpontja: 2015. július 3-12.Carter Stevenson folytonos dadogásával és tikkelésével huszonnégy éves korára teljes magányra kárhoztatta magát. Jóllehet, a barátai is azzal nyúzzák, hogy a Tourette-szindrómának rendeli alá az életét, Los Angelesből egy csöndes kaliforniai kisvárosba költözik. Meghúzza magát, kerüli az embereket. Nem is sejti, hogy újdonsült szomszédja, Ethan Hart, hamarosan feldúlja magányát, és kilöki őt a nagybetűs életbe. Ethan már a kezdet kezdetén megvallja az érzelmeit Carternek, bár közben retteg, hogy agysérülése kettejük közé áll, noha Ethan sokkal fogékonyabb az érzelmekre, mint az átlag. Carternél sokkal több forog kockán: ő többször megégette magát, és nem szeretné, ha megint összetörnék a szívét. Ethan minden alkalmat megragad arra, hogy bebizonyítsa, ő és Carter összetartoznak. Aztán Ethan tragikus hírt kap. Végső kétségbeesésében Carterhez fordul segítségért. Vajon Carter kiállja a próbát?Remek ötletnek találtam részt venni a turnéban, úgy gondoltam én is szeretném - ha csak egy bejegyzéssel is -, támogatni a dolgot. Még sohasem olvastam LMBTQ témában, de régóta szerettem volna elolvasni az Ethan és Cartert, így remek dolognak találtam a kettőt összekötni. El is olvashattam egy nagyszerű könyvet és egyben valami olyanhoz járulok hozzá, ami számomra is jó dolog. A legtöbben undorodnak és furcsa szemmel néznek arra, ha esetleg elmegy mellette két nő vagy férfi kézenfogva. Emlékszek, még gyerekkoromban történt egy eset, amikor egy női pár elsétált mellettem és hát lévén, hogy kicsi voltam megkérdeztem nagymamámat, ők mit csinálnak. Nagyim pedig nagy bölcsen csak annyit mondott: szerelemesek. Azóta ez a jelenet mindig lejátszódik a fejemben, ha azonos neméhez vonzódó emberrel találkozok. Persze én megértem, ha valaki ezt nem teljesen tudja elfogadni, hogy azonos neműek is ugyanúgy lehetnek együtt. Mindenkinek szíve joga eldönteni mit gondol, de azt sosem értettem miért is kell leszólni őket ezért. Talán ők más emberek azzal, hogy mást szeretnek? Egyáltalán nem, csak sokan a sztereotípiákat követik és úgy gondolják ami más, az egyből rossz is. Szerencsére mostanában egyre többet foglalkoznak a témával és próbálják elfogadtatni a marketingesek is az emberekkel a dolgot. Mégis bármennyire is akarjuk, mindig fognak maradni olyanok, akik ezt megtagadják és degradáló szavakkal illetik a homoszexuális párokat/személyeket. Remélem a turnéval legalább pár ember gondolkodásmódját megváltoztathatjuk.

A könyv melegekről szól, igazából nem is az intenditásuk áll a középpontban, hanem a betegségük miatti elfogadás. Ethan és Carter is beteg valamilyen szempontban, előbbi agykárosult, utóbbi pedig Tourette-szindrómában szenved. Örülök, hogy kicsit többet is megtudhattam a Tourette-szindrómából, hiszen fogalmam sem volt mit takar. Carter új városba költözik, ahol megismerkedik Ethannel, aki az agykárosodás mellett is rendes életet él. Ugyanúgy dolgozik, a társasági élete is sokszínű. Remekül megvan írva, ahogy a két lélekben is sérült fiú egymásra talál és semmi ellenszenvet nem érzel, mert olyan szokásosnak hat a kapcsolatuk. Jó hatással voltak egymásra és mivel mindketten önmagukat adták, így még jobban megkedvelhetőek. 

A legjobban az tetszett a könyvben, hogy mindenki természetesnek vette, hogy vannak melegek, akik egymásba szeretnek. A szereplők sem gondolták úgy, ez baj lenne. Persze a könyvben jelen van a szexuális élet, nem csak említés szintjén, így aki nem bírja az ilyeneket, annak kevésbé javasolt, de magáért a történetért mindenképp megéri elolvasni. Amit imádtam benne, hogy olyan családias légkört teremtett az írónő, amibe én is szívesen tartoznék. Mindenki figyel mindenkire, egyből ott volt ha kellett. Ez talán a szereplők sikere is, mert egytől-egyig szerethetőek, talán Mike és Douglas kivételével. Kifejezett kedvencem Elliot, Ethan öccse, akinek 15 évesen néha fel kellett vállalnia a bátyó szerepét, még akkor is ha Ethan volt az idősebb. Liz és Nolan, Ethan szülei pedig csak bátorítást adtak a fiataloknak és ők is azt akarták, hogy összejöjjenek.

Így a végére arra akartam kilyukadni, hogy Ethan és Carter kapcsolata is olyan, mint más pároké. Együtt írnak dalokat, együtt zenélnek, együtt nevetnek, sírnak, kapcsolódnak ki. Semmivel sem mások - a betegségük miatt sem -, más személyeknél. Bátran olvasd el, ha két srác egymásra találásának szívmelengető történetét szeretnéd megismerni.

Idézetek:

"– Hazavihetlek? – kérdezte Johnson. – Bekapcsolhatod a szirénát.
– Nem vagyok gyerek – felelte Ethan.
– Szóval nem akarod bekapcsolni a szirénát?
– De igen – vigyorgott Ethan.
– Gondoltam."

"Ethan jól tudta, milyen az, amikor az ember a sebeit nyalogatja, így hát nem nyaggatta Cartert, hogy szedje már össze magát. Az sosem segít."

"– Tudtam, hogy te meg fogsz érteni. Mert a te lelkedben is ott van a zene. – Ethan kibontakozott az ölelésből, és megpaskolta Carter mellkasát. – Akiében nincs, az nem érti. Ez a baj. – Ethan ismét belekarolt Carterbe, és elindult a parton. – Sőt, valójában minden ember lelkében ott a zene, de van, aki nem hallja. Te meghallottad – mosolygott rá Carterre.
– De csak miután megmutattad – felelte Carter."


Értékelésem: 5/4

Információk a könyvről:
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Ethan, who loved Carter
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789633730393
Termékkód: 6122
Kiadói ár: 1. 931 Ft

Nyereményjáték 
Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el, 1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál. 

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!

Jim Parsons
Szerintem sokatoknak ismerős lehet ez az arc a képernyőről. Számtalanszor csalt mosolyt az arcomra a hülyeségeivel és fizikai vicceivel. Az egyik kedvenc sorozatom az Agymenők, így nem volt kérdés, kit választok a kedvencemnek. Remekül alakítja Sheldon Cooper szerepét, aki hihetetlenül okos, mégsem érti a humort és kerüli az emberi érzelmeket. Én is csak nem régiben értesültem róla, hogy Jim meleg, pedig már 2012 óta felvállalja homoszexualitását, amiért nagyon tisztelem. Azóta pedig remek társra és férjre lelt Todd Spiewakban.


a Rafflecopter giveaway

További állomások:
07.03. – Media-addict,hu – Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel

07.03. – Thinking About You – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el

07.03. – Egy könyvfüggő vallomásai – David Levithan – John Green: Will & Will


07.04. – Könyvinspirációk – David Levithan: Nap nap után

07.04. – Reelka'a view – Lakatos Levente: Szigor

07.04. – Vivi könyves blogja – Ryan Loveless – Ethan és Carter


07.05. – Könyvlelő – James Dawson – This book is gay

07.05. – Mentavirág olvas – Alice Walker – Kedves Jóisten

07.05. – Readinger – Becca Prior – A tanítvány


07.06. – Kelly & Lupi olvas – Gilbert Adair: Álmodozók

07.06 – Readinger – Ryan Loveless – Ethan és Carter

07.06. – Egy könyvfüggő vallomásai - Sara Shepard – Flawless

07.06. – Kiruu zakkant kuckója – Becca Prior: A tanítvány


07.07. – Kiruu zakkant kuckója – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

07.07. – Letehetetlen Blog – Michael Cunningham: Az órák

07.07. – Vivi könyves blogja – Becca Prior – A tanítvány


07.08. – Tekla Könyvei – Marie-Aude Murail: Oh, boy!

07.08. – Thinking About You – Becca Prior – A tanítvány

07.08. – Ryan könyvespolca – Cris Beam: I am J

07.08. – Egy könyvfüggő vallomásai – Sara Shepard – Perfect


07.09. – MFKata gondolatai – Tiffany Reisz: A szirén

07.09. – Real Thoughts – Becca Prior: A tanítvány

07.09. – Reelka’s View – David Levithan: Nap nap után


07.10. – Pastel Blue and Chocolate Cake – Becca Prior: A tanítvány

07.10. – Annie könyves blogja – Jodi Picoult: Gyere haza

07.10. – CBooks – Tiffany Reisz: Az angyal


07.11. – Thinking About You – Marie-Aude Murail: Oh, boy!

07.11. – Kristina blogja – Becca Prior – A tanítvány

07.11. – randomfinny – Madeline Miller: Akhilleusz dala


07.12. – Könyvspirációk – Becca Prior: A tanítvány

07.12. – Angelika blogja – Benjamin Alire Saenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

07.12. – Thinking About You – David Levithan – John Green: Will & Will

07.12. – Bibliotheca Fummie – Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe

Megjegyzés küldése

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Vivi könyves blogja - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -